– Що це таке?
– Вітаю. Це їжа, яку їли в Україні, звідки я родом, 85 років тому. Спробуйте. Є суп, хліб, млинці. Це безкоштовно.
– Це шишка в супі? На смак… ммм… ну, вибачте, але не дуже.
– Порція, яку ви тримаєте в руках, – їжа для цілої сім‘ї на тиждень.
– Що?
– Скуштуйте млинці. Вони з жолудів…
У листопаді 2017-го року в Тель-Авіві та в квітні 2018-го в Брюсселі відбулася неординарна акція. На один день у центрі цих міст студенти Української академії лідерства відкрили незвичайний ресторан на колесах. У меню було лише три страви: суп із шишок, хліб із перетертої трави та млинці з кори дерев.
Рецепти страв організатори акції «Непораховані з 1932 року» записали від свідків Голодомору, яким вдалося вижити у той страшний час. Одночасно з частуванням, молодь розповідала іноземцям про трагедію українського народу, яка досі для багатьох європейців лишається білою плямою в історії. Про неї знають менше, ніж про геноцид американських індіанців, не кажучи вже про трагедію Голокосту.
Один день з українськими студентами увів європейців у стан шоку. «Ми провели акцію, щоб досягнути визнання Голодомору у світі. Нам важливо проводити акцію там, де про нашу трагедію знають мало. Ми повинні довести урядам країн, що українське суспільство хвилює ця тема!» – говорить учасниця брюссельської акції і випускниця УАЛ Полтава Марія Лучук. За її словами, такі ж акції планують провести у Вашингтоні та Оттаві.
Нагадаємо, що цього року Україна відзначає 85-ті роковини Голодомору. День вшанування припадає на 24 листопада.
Фотографії та відео: УАЛ.