ДоброчинціМатеріали

ВАСИЛЬ ІВЧУК – ДИРЕКТОР ДУДАРКІВСЬКОЇ ШКОЛИ, ЯКИЙ РЯТУВАВ ДІТЕЙ ВІД ГОЛОДОМОРУ 1932-1933 РР.

Коли у селі Дударків, Бориспільського району Київської області почався голод, Василь Івчук, директор Дударківської школи, вчитель історії негайно організував у школі харчування для дітей усіх класів.

Щоб забезпечити додаткове харчування Василь Якович школи домовився із керівництвом сусіднього м’ясокомбінату, щоб учні після уроків виходили на прополювання грядок.

Платою за виконану роботу став черпак юшки. У такий спосіб директор школи врятував протягом 1933 року усіх дітей шкільного віку села Дударкова від голодної смерті.

“Розплата” за героїчний вчинок не забарилася. У 1938 році Василя Івчука заарештували та звинуватили у членстві в польській диверсійній шпигунській контрреволюційно-повстанської організації. 28 вересня цього ж року “трійкою” при Київському обласному управлінні НКВД йому оголосили – розстріл.

Василь Якович посмертно реабілітований у 1958 році.

21 листопада 2007 року Указом Президента України за героїзм і самовідданість, виявлені під час порятунку життя  школярів у 1932-1933 роках, Василю Яковичу Івчуку посмертно присвоєно звання Герой України.

Більше історій про доброчинців, які рятували людей у часи Голодомору, можете знайти у книжці “Людяність у нелюдяний час” – упорядництва Володимира Тиліщака та Вікторії Яременко за посиланням: https://bit.ly/2wmPjxV

Нагадаємо, що Український інститут національної пам’яті відновив пошуки та закликає усіх, кому відома інформація про доброчинців у роки Голодомору, надсилати матеріали на електронну () та поштову (01021, м. Київ, вул. Липська, 16) адресу Інституту з темою “Людяність у нелюдяний час”.

 

Ми пам’ятаємо! Ми сильні!

#Голодомор85 #Holodomor85

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *